Wednesday, 28 December 2011

MILIK SIAPAKAH SUARA INI ?????

Halo0 sume ! hah , lau korg sume prasan lar kn skrg nie blog aku dh x ' bisu ' sperti slalu taw , sbb skrg nie blog aku dh meriah ckit ngan ' kesumbangan ' s0re2 yg ada nie .. hihi :P ppepon aku suke sgt ngan muzik2 yg ada kt dlm blog aku nie :D sbb so sweet like candy , hahaha .

Ada 2 buah lgu yg aku ' ciplak ' dr slh stu blog yg aku suke , hihi .. blog dye nie kre tngkap leleh gak lar , jd kpada sesape kt luar sna 2 yg dlm ati dye ada tman bunga @ yg sdang b'bnga2 tue jd bley lar korg dok lyn blog dye nie , hihi .. jum skodeng dye kt sni :)  http://encikmimpi.blogspot.com/ dan k'bnyakan lagu2 dye 2 sume nyer hasil sore dye sndri , hihi .. < ceh2 , aku nie cm dh t'over jew kn dok b'cte psal blog mamat nie , huhu >

Ok2 , next story ~

Dan slh stu blog yg m'jd idola aku ialah blog s'org bdak pompuan nie , blog dye sgt sweet cm dye jgak . hihi .. dan aku mla2 t'tarik nk uat blog niepon pas aku p skodeng kt blog dye nie http://irinenadia.blogspot.com/ :) dan mmber aku lar yg mule2 skali knal kn blog dye nie kt aku , hihi .. sbnar nyer ada mcm2 taw kt blog dye nie , bak pepatah astro MACAM MACAM ADA :D s0 korg sume jgn lar dok segan silu nk p m'yemakkan dri kt blog d.org nie eh , hihi ..

Daa ~

Thursday, 22 December 2011

THE LADIES PHOTOGRAPHER GIVEAWAY


Nk tau lbih lnjut sila klik sini : http://bamyuyu.blogspot.com

HADIAH UTAMA 
jeng .. jeng .. jeng .. jeng ..

1 Photobook Percuma 11 x 8.5 Potrait Hardcover 40pages worth RM230. (Anda poskan kepada saya gambar-gambar anda untuk dibuat photobook dan setelah siap, saya poskan photobook kepada anda)

TEMPAT KEDUA 

RM50 cash dan Free 2 keping gambar 12 R (anda emailkan gambar anda pada saya, saya edit dan print kan size 12R dan pos ke rumah anda)


TEMPAT KETIGA

Free 2 keping gambar 12 R (anda emailkan gambar anda pada saya, saya edit dan print kan size 12R dan pos ke rumah anda)

TEMPAT KEEMPAT & KELIMA

Free 2 keping gambar 8 R  (anda emailkan gambar anda pada saya, saya edit dan print kan size 8R dan pos ke rumah anda) 

pemenang akn dipilih melalui cabutan bertuah .
Tarikh tutup : 31 JANUARI 2012

TAG :






Wednesday, 23 November 2011

FINALLY !


Nie lar reaksi pertama aku tyme kuar dr dewan pepriksaan pg td , hahaha ! knape muke aku cm2 nie sume gara2 pg td mrupakan pper trakhir aku n jga p'akhiran kpada ' zaman megiku ' .. hekhek , 2 yg cm excted s'macam jek 2  .. sbb pasnie mse tok aku trbang , hehe .. NOW EVERYONE CAN FLY .

TAPI !


Aku x dpt nk trbang sgt lar kn , huhu .. wlaupon pper aku dh abs tp aku msih g kna attend kursus PLC tok 3 ari , huhu .. tp xpela yg pnting aku dpt sjil , hihi .. 2 jew niat sbnar aku nk attend krsus 2 :P


Nie lar misi utma aku ble dh blik nnti , amik pper tgk kt bhgian gosip2 artis pas2 dok anyam ktupat ngan kngkwan .. hahaha ! bez2 :D agpon dh lme kn x jmper ngan d.org2 sume , huhu .. rndu ~  

Urm , pasnie smpai jew kt uma , mgkin aku rhat dlu kot dlm sminggu 2 xpon b'minggu2 .. hekhek , 2 cm dh m'lampau jew kn :P blik nie aku kna p cri kje ar , pew ag , huhu .. x kn asyik nk mnta wit kt mak lg kot , huhu .. mlu lar -.-  < tp mmg kt uma aku 2 mke aku nie jela yg asyik pau mak aku , hihi :P >


Whoah ! ble dh kje nnti nie lar hsil nyer .. hihi .. urm , aku nie kn jnis yg pntang ckit taw lau dh pgang wit nie , huhu .. sbb aku ada stu pnykit nie asl aku pgang wit jew msti wit 2 akn ilang , huhu .. plik kn ? urm , aku pon plik < ilang k'mna g lau bkn kt shopping mall , hahaha ! org pompuan kn so pepham jela , ngee ~ >


Hihihi , sweet jew kn psangan kt dlm gmbar 2 .. wah , tetibe cam b'bunga2 plak ati aku nie ^_^ tp gmbar 2 xder kna m'gena pon ngan aku , hihi .. aku sesuke jew ltak gmbr nie sbb nmpk SWEET !

Tp lau ada sesape yg t'hingin gak nk mkn nsi mnyak dr aku 2 alamt nyer korg kna lar tnggu ag 5 thun , hihi sbb pas aku abs stdy nie aku ingt nk smbung stdy g , aku nk smbung kos MEKANIKAL LOJI plak :) hrap2 aku dpt apew yg aku ingin kn , AMIN ..   









Monday, 14 November 2011

NEW LOoK !

cntik x blog bru aku ? sape yg suke tlg angkt tgn n lau sape yg x suke 2 tlg angkt kaki , cpt2 aku nk tgk nie bpe rmai yg suke ngan rpe bru blog aku nie , hahaha !  ... urm , colourfull kn blog aku kli nie , skali imbas 2 dh mcm apew jew blog aku nie tp 2 kli imbas 2 cam nice lar plak , hehe :)

urm , nme pon aku dh tkar lau dlu aku gna nma ' SECERIA STOBERI ' skrg nie aku tkar kpda ' CIK BERRY ' ... hihihi , sbb nmpk cm ag t'tarik m'narik n lg debo0om jek kn nme 2 :D

ok lar , aku tgh dlm mnggu final nie < urm , smpt gik aku nk update blog aku nie kn , hehe > s0 wish me luck k ! syg korg ketat2 .. hihi ..

Assalamualaikum n keep smiling ~

Tuesday, 18 October 2011

AKU MENCARI ERTI SEBUAH KEIKHLASAN ~

Bukan keikhlasan sang kekasih yang aku harapkan tetapi aku mencari keikhlasan di dalam diri aku sendiri .
Aku mendambakan keikhlasan itu , tolong lah hadir sang keikhlasan kerana aku betul – betul memerlukanmu , supaya aku tahu dan aku sdar siapa aku sebenarnya .

Tapi bagi orang yang bercinta mesti perkara ini adlh sesuatu yg wajib kn ? tetapi sejauh mana keikhlasan tue aku sndri x tahu , bgitu jgak lar dgn mreka . tapi sebaik baik nyer jgn lar kite smpai mengadaikan mruah kita sbgai seorg wnita hnyalah utk m’buktikan ‘ keikhlasan ‘ kite tue . wlau cmner pon sbnar nyer x salah lau kite nk b’cnta cintun nie tp kite kna lar tau batas2 di dalam sebuah p’hbungan dan smoga p’hbungan itu nnti m’dpt keredhaan dr yg Maha Esa J

Sbenar nyer , mksud kpada ayt aku yg  aku mencari erti sbuah keikhlasan tue bkn lar keikhlasan s’org lelaki t'hadap s’org wnita tetapi keikhlasan di mna kita sbgai hamba Nya kepada yang Maha Esa .

1.      ikhlaskah diri kita sewaktu kita menunaikan solat 5 waktu ?
2.      ikhlaskah diri kita ketika kita melakukan kebaikan ?
3.      ikhlaskah diri kita ketika kita berpuasa ?

Atau adakah perkara2 kt ats nie hanyalah untuk menunjuk2 sahaja atau skadar m’gikut org laen ? huhu , tepuk dada tnya iman .

: : :  peringatan utk aku juga J
Renung2 kn & pk2 kn lar J

Monday, 3 October 2011

SIAPA KITA SEBENARNYA . . .

Assalamualaikum , hye korang ! i’m back :D btw sowy sgt sbb dh lme aku x update blog aku nie .. huhu .. sowy eh .. urm , arinie kn aku juz nk kupas ckit m’genai satu tjuk iaitu ‘ siapa kita sebenarnya ? ‘

Aku rse msti korg pon penah terbace kn m’genai tjuk nie , huhu .. tp lau ada yg blum b’kesempatan tok m’bce 2 , mari ler kita m’bca b'sme2 yea .. hihi ..

Cuba korg dok renung2 kan ckit beberapa ayat kt bwah nie spaya kita tahu sape sbnarnya diri kita nie dan entry aku kli nie hnya lah sekadar tok renungan kita bersama :) 


********************

KITA SEBENARNYA ...
Lebih gembira menyambut 1hb januari daripada 1 muharram .

KITA SEBANARNYA ...
Lebih tahu apa itu 14 Februari daripada 12 rabiulawal .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih membesarkan hari sabtu dan ahad daripada hari jumaat .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih khusyuk mendengar lagu daripada mendengar azan .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka lepak , tidur , tengok tv daripada sembahyang .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih tahu tentang artis pujaan kita daripada nama nabi – nabi Allah .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka menyebut hello atau hai daripada assalamualaikum .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka menyanyi dangdut daripada berwirid atau bertahmid .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka memuji manusia daripada Tuhan kita sendiri .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka membaca majalah hiburan daripada buku – buku agama .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka ke konsert , karaoke daripada ceramah agama .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka memaki , mengumpat orang daripada memuji mereka .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka mencarut #$@%!! Daripada menyebut masyaAllah .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka kemungkaran daripada berbuat kebaikan .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih bangga dengan kejahilan kita daripada bersyukur dengan keimanan kita .

KITA SEBENARNYA ...
Lebih cintakan urusan dunia daripada urusan akhirat .

TETAPI ! bila orang tanya arah tujuan kita , kita pasti akan jawab ...

KITA SEBENARNYA ...
Lebih suka menuju ke Syurga daripada ke Neraka . tetapi layakkah kita dengan syurga milik Allah s.w.t ?

“ yang sesungguhnya akhirat itulah negeri yang kekal . barangsiapa , mengerjakan perbuatan jahat , maka dia tidak akan dibalasi melainkan sebanding dengan kejahatan itu . dan barangsiapa mengerjakan amalan yang soleh baik laki – laki maupun perempuan sedang ia dalam keadaan beriman , maka mereka akan masuk syurga , mereka diberi rezeki di dalamnya tanpa dihisab . “

( Surah Al-Mu’min )

Monday, 26 September 2011

CERITA MALAS . . .


Kemalasan dilihat sebagai satu fenomena yang sering terjadi pada manusia. Haiwan? Tumbuhan-tumbuhan? Tidak pernah pula makhluk Allah ini kita lihat kejadian malas berlaku pada mereka. Mengapa kita? Kerana kita punya nafsu. Tetapi Allah itu Maha Pengasih, Dia tidak berlaku zalim pada hamba-hamba-Nya. Oleh itu Dia telah menciptakan nafsu seiring dengan adanya akal. Akal yang boleh memimpin nafsu.
Dengan adanya akal, ia diperintah untuk mencari ilmu yang Allah S.W.T telah turunkan ke bumi. Akal yang mencari ilmu yang baik lantaran akan membawa ketundukan kepada nafsu dan akan menyinarkan ketenangan buat jiwa. Sebaliknya pula bagi akal yang telah terpalit noda sewaktu mencari ilmu ia akan gagal memberikan keharmonian buat jiwa malah nafsu pula yang memegang tampuk pemerintahan bagi diri. Jadilah diri yang telah diselebungi sifat malas di dalamnya.
Malas boleh kita hindari ketika ia datang menyerang kemahuan dan semangat kita, di bawah ini ada beberapa tips antaranya:
1. Membasuh muka atau mandi ketika rasa mengantuk.
2. Mengubah posisi duduk ketika membaca. Misalnya dari duduk berubah menjadi berdiri, namun disarankan spaya jangan dari duduk terus berbaring kerana ia boleh membawa kepada tidur.
3. Berpindah dari ruang baca ke ruang yang lain. Kalau kita berada di dalam bilik, berpindah dari bilik ke beranda, ruang tamu atau sebagainya.
4. Menghirup udara yang segar dengan cara berdiri di tepi tingkap atau membuka tingkap yang terdapat di bilik lain untuk menambah kesegaran. Kita boleh juga memberikan bau aroma terapi kepada ruang tempat kita berada, misalnya dengan menyembur ruangan dengan wangi-wangian dan jika ada kipas angin, kita boleh menyembur pada kipas untuk menyebarkan wangi-wangian tersebut ke segala ruang. Ini kerana mungkin tidak semua ruang tempat kita berada mempunyai tingkap untuk pengudaraan.
5. Berjalan-jalan sebentar di sekeliling rumah. Boleh diganti dengan kegiatan yang lain misalnya merapikan rak yang berselerak, atau kegiatan lain yang boleh menggerakkan otot-otot kita.
6. Berbincang-bincang sebentar dengan keluarga atau kengkawan namun mengenai hal yang baik bukan hal yang buruk. Hati-hati jangan sampai lupa tujuan utama dalam berbincang-bincang iaitu untuk menambahkan semangat, bukan nyer untuk berbicara hal-hal yang melalaikan bahkan juga mengumpat!
7. Berdiri membuat secawan kopi, teh, susu atau juice untuk menghilangkan kebosanan dan menjernihkan akal.
8. Mengubah kegiatan kebiasaan kita. Contohnya jika bosan menghafal, boleh gantikan dengan membaca, jika membaca pula bosan boleh diganti dengan mendengarkan CD.
"Bersegeralah kamu melakukan kebaikan." (Al-Baqarah: 148)

"Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain." (Alam Nasyrah : 7)

< skadar utk b'kongsi pengetahuan :) >

Saturday, 24 September 2011

ACCIDENT !

Dimanakah aku brada ? bley sesape gtau kt aku x aku kt mna aku skrg nie ???? huhu , aku kebingungan , aku bingung sgt ngan apew yg t’jd .. ttbe aku t’dgr sore2 mnusia yg bgitu bsing skali .. huhu .. ada yg m’mnggil2 nme aku , ada yg meminta aku spaya jgn pngsan  .. tp aku x mmpu tok m’bka mta aku & aku trus hilang dlm dunia aku sndri .... hilang , hilang n trus m’hilang ~

Alamak , msti korg rse cm tgh bce novel alaf 21 jew kn skrg nie .. hahaha :P , aku guro jew 2 sbb ttbe jew aku rse cm tringin lar plak nk jd s’org pnulis novel , hihi :P..

Ok lar , kli nie aku straight 2 ampang park k .. hihi .. sbnar nyer kn dlu aku pnah t’bbit ngan stu k’mlangan moto & lau nk diikut kn k’mlangan 2 xder lar s’truk mna .. huhu .. sbb aku juz m’galami sdikit p’darahan kt dlm kpala & t’pksa m’lakukan p’bedahan tok m’geluarkan nyer tp aku b’syukur sgt ke hdrat Ilahi sbb aku msih lg dpt b’nafas pd arinie , alhamdulilah :D

Lau nk di jadi kn cte , mto yg aku bwa ari 2 ttbe jew m’ragam dan x dpt d’kawal .. huhu .. pas2 tyme 2 jgak lar aku trus jew m’praktikkan sgala apew yg aku blajar swaktu amik lsen mto dlu , haha , iaitu brek m’gejut .. tp gara2 brek m’gejut 2 jgak lar fmily aku t’kejut sgt ble dpt tau yg aku d’msuk kn kt dlm hspital & t’pksa m’lkukan p’bedahan .. huhu ..

Tyme 2 hnya Allah jew yg tau cmner prasaan mak aku .. mak aku lar org yg pling riso skali tntang keadaan aku mse 2.. huhu .. tp prkara yg aku pling b’syukur sgt ble kwan aku sofea xder pape , cme luka2 kcil jew .. alhamdulilah J
Dan opration pon b’jln ngan lncar , hihi .. disini sy nk ucap kn tahniah n trime ksih sgt kt dktor2 n misi2 d’atas lyanan baek kmu kt sy .. hihi ^^ < laen kli nk skit ag lar , hihi .. t bley jmper dktor yg encem 2 .. hekhek , guro jew :P >

Kpda sume fmily , sdara mara n kngkwan thanks k sbb bg aku smngat tyme 2 .. hihi .. especially , doa2 yg korg kirim kn tok aku .. hihi .. kamsamida n aku x kn lpe kn sgala jse baek korg kt aku :D

The moral of this story jgn lar korg bwa mto 2 lelaju k , huhu .. ingt lar insan yg t’syang < mksud aku insan yg t’syang 2 bkn nyer bf / gf korg taw , hihi :P tp mak korg J >
Ok , adios ~ assalamualaikum :D

KLIK ! KLIK ! KLIK !

Hah ! spe kt sni yg tringin sgt nk jd ‘ model ‘ , hihi .. lau ada mkne nyer korg bley lar join group kitaorg nie .. hahaha .. sbnar nyer aku nie bkn nyer s’org model pon , hahaha :P .. ayt kt ats 2 bikin gmpak jew lbey .. hihi , jgn mare noh :P

Tp entry aku kli nie ada kna m’gena gak lar psal ‘ klik2 ‘ nie , hihi .. korg nk tau npe aku kta gtu .. jum kte selidik ! jeng2 ~


Kmi nie lar mnusia2 yg ske b’gmbar 2 .. hihi ^^
Lokasi : pantai santubong

Me wif my sis @ kubah ria
Hihi , comel2 kn adik2 aku nie J

Sarangheyo <3

Taman astakona poliku .. hahaha !
Eika , adeQ , lea , ayu

my rumate yg t’comel abad ini .. hihi ..
 Msti rmai yg t’goda kn ble tgk senyuman rumate aku nie .. hahaha :P

Hahaha ! nie lar kmi yg bgitu gler b’gmbar 2 .. hihi .. wlaupon juz gne fon biasa jek < x mmpu nk bli kmera canon DSLR > hihi , tp kre ok lar kn jnji dpt klik :D
Hihi .. 2 sje lar cte aku , t kte jmper ag ek kt entry yg bru ! daa ~ assalamualaikum and keep smiling J


Monday, 19 September 2011

TYME FOR GURLZ !!!

   Hahaha ! kli nie aku mncul lg :P msti korg rse cm m’nyampah jew kn ngan kwujudan aku nie .. hehe , nyampah x nyampah korg kna gak lar trime hakikat sbb nie kn story aku .. hahaha < ktawa lg dan lagii :P >
   Urm , kli nie aku juz nk story psal 4 sahabat yg sgt cun lg comel , haha < comel kew ? hihi > mreka terdiri dripada .. eh , chopp2 !!! pew kata lau kte ekot ‘ pangkat ‘ hihi .. < tua kew mda :P > yg pling comel + ehem2 nie ialah sofea , diikuti ketuaan nyer oleh sy sndri !!! huhu < zue > , de sweet gurlz zura and yg pling bongsu + kecik skali ialah ayu :D
   Hah ! nie lar kengkwan aku sjak dr dlam rhim ibu lg .. hahaha ! knon2 jew 2 :P urm , k.org nie ske gok lar g mrayap x tentu psal , hoh0 .. < tp x slalu k , kkdang jew ble msing2 free n ada m0ney , hihi >
Ok lar , korg tgk jela ea apew yg ado kt bwah nie , huhu .. layan ~



ZURA


SOFEA


ZUE


AYU


MUKA2 JAGUH LONGKANG :p


TYME TOK MELANTAK .. HOHO ..
SBLUM 2 CHEESE LU ^^
E'EH LUPA PLAK BISMILLAHHIROHMANIROHIM :)




Sunday, 18 September 2011

KEHILANGAN ~

Assalamualaikum ..

   Kali nie mgkin aku nk story m’genai stu tjuk iaitu ‘ kehilangan ‘ .. urm , msti rmai kt luar sna 2 yg pnah m’galami p’galaman nie kn .. hihi , tipu lar lau ada yg kta x penah kn :P sbgai cth x kn lar anda x penah k’hilangan brg kot sperti pen @ pensel yg bley tekan2 2 .. hihi ^^ msti ada kn :P
Sbnar nyer tjuan aku uat entry nie bkn nyer nk b’crita m’genai k’hilangan pensel yg bley tekan2 2 @ yg sme waktu dgn nyer ttapi aku nk b’kongsi sdikit p’galaman aku , swaktu aku khilangan s’org insan yg bgitu rapat dgn aku suatu ktika dlu @ dlm pnggilan mnja nyer adalah s’org ABAH ..
Tanggal 09 . 09 . 2008 , abah tlah m’hembus kan nafas nyer yg t’akhir di HDW INSTITUT PERUBATAN RESPIRATORI W.PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR krna pnyakit yg di hadapi nyer < end stage lung disease due to idiopathic pulmonary fibrosis >
   Mse 2 umat islam yg laen msih lg m’ymbut k’muliaan bln ramadhan ttapi kmi pasrah YA ALLAH di atas ketentuan dr Mu , kmi redha .. mgkin ada hikmah d’sebalik sume ini berlaku .. jnazah arwah abah slamat d’kebumi kan di tanah perkuburan islam btu 4 off jln kpar .. smoga arwah abah d’tempat kn di klangan org yg b’iman n b’amal soleh .. al – fatihah ~
   Kini tlah 3 thun arwah abah pergi m’ninggal kn kmi , tetapi rse nyer sperti bru smalam jew aku mencium tgn nyer , YA ALLAH bgitu syahdu nyer ati ini tatkala aku mengingati nyer YA ALLAH , aku terlalu rndu kn ksih n syg dr seorg ayah ..
   Kini bru lar aku tau btapa pedih nyer ati ini apbila m’gingati kmbali sgala kenakalan yg penah aku lakukan swaktu abah msih hdup , slame hayat nyer msih ada aku x penah skali pon b’usaha tok jd seorg anak yg baek n m’bhgia kn dri nyer .. malah aku sering kali m’gambil mudah stiap apew yg d’perkata kn oleh nyer .. aku lpe YA ALLAH , tanggungjwab aku sbg seorg ank t’hadap dri nyer .. Smoga suatu ari nnti kte dpt b’temu di sana .. amin ya robbal alamin ~
   Kpda sesape yg msih lg mempunyai ayah @ abah @ papa @ abi @ babah sayangi lar mreka smentara mrka msih ada .. slagi mreka blum di jemput oleh sang pncipta iaitu ALLAH S.W.T maka kasihi & syangi lar mreka seada nyer .. jgn lar kmu m’yesal apbila tibe nyer waktu itu krna tiada gune nyer lg p’yesalan kmu itu , melain kan doa yg kmu dpt kirim kan kpda dri nyer stiap hari ..

:: ketika ini aku bru jew b’usia 19 thun n aku sme saje sperti remaja yg laen yg nakal & kdang2 sukar tok m’dgr kta ..



Aku x sngka yg ini merupakan gmbr terakhir yg aku dpt snap bbrapa hari sebelum abah m’hembuskan nfas nyer yg terakhir ..

SEGALA NYER BERMULA DI SINI !

Iya di sini lar segala2 nyer b’mula .. di sini lar aku mengerti apew itu erti kehidupan ..
Pada thun 20o8 aku telah menerima sepucuk surat yg d’terbang kan khas dr satu tmpt yg aku tdak pernah t’pk lngsung tok ke situ .. huhu , nme tmpt itu ialah KUCHING , SARAWAK ..
Sebenar nyer aku tlah d’terima tok smbung stdy kt sna lar weh , hahaha ! gmpak x ayt aku mla2 2 , hihi .. msti korg akn mle pk yg bkn2 kn td .. haha :P ish2 , korg nie ngatif tol fkiran nyer.. hihi :P
Urm , mla2 aku trime srat 2 kn aku cam t’pk jew nk p kew xnk nk kew x nk ? huhu , stelah 8 ari 7 mlm aku dok b’guling2 kt ats tot0 smbil memikio kn nyer akhir nyer aku trime gok srat twaran 2 .. hihi .. < aceceh , knon2 jew 2 dok guling2 atas tot0 knon , haha .. pdahal xder pon :P >
Mla2 2 aku cm xcited gler jew nk dtg kt srawak nie , yla sbb first tyme kn nk naek belon < kpal terbang > hihi ^^ pas2 prasaan aku mla lar b’cmpur baur pulok , huhu .. sdih nk tnggal kn mak n kluarga , kengkwan , my tenggiling n mcm2 lg lar .. huhu .. n yg m’buat kn aku b’tmbah sdih lg ble aku m’nerima bgitu byk hdiah n kta2 smngat dr kluarga n kngkwan ku .. huhu .. < sbnar nyer aku xder lar sdih sgt tyme 2 agpon aku kn dpt byk hdiah .. hihi , guro jew > ppepon aku hrgai sgt apew yg korg uat kt aku tyme 2 .. hihi , thanks ^^
Aku x ingat lar pulok kan ble kli pertama aku dtg kt srawak nie , huhu .. sbb dh lme sgt mse 2 berlalu .. mla2 , aku dtg sni aku dduk kt uma besan arwah nnek kt batu kawah , tx nnek coz bg sy dduk kt uma nnek J tx a lot ..
Mse 2 aku dduk kt uma nnek ngan mak , hihi .. n u know what my mom owez be beside me and no matter what happen my mom still owez wif me :D thanks mom & insyaAllah org akn b’usaha tok jd seorg ank yg solehah n slalu uat mak gumbira J
Ari pertama aku di poliku pon bermula , mle2 2 aku rse cam cuak sgt nk mla kn khidupan bru aku kt sni .. huhu .. mcm2 perkara yg aku dok pk kan dlm kepala hotak aku nie .. tp alhamdulilah sume nyer b’jln dgn lncar J n perkara yg pling best adalah sewaktu mnggu orientasi .. hihi .. mcm2 berlaku tyme 2 , enjoy , epy n kna mrah pon ado gok , huhu .. knon2 nk uat suprise bufday knon alih2 kna mrah ngan teruk skali :’( tp ppepon bez kot tyme 2 wlaupon kna mrah n hmpir2 jew aku menitis kn air mta .. huwaa ~
Pas2 , dh lar aku dpt bilik kt aras 5 .. aduyai , tnggi pulok 2 .. huhu , lau ada lift ok gok < ceh2 , demand gler aku nie kn .. haha :P >
Aku dpt stu blik ngan norazuani a.k.a wanie , dye nie dak jhor .. dye nie gler hpokrit , sbb seorg yg p’diam knon .. haha :P pdahal mlut dye lar yg pling kcoh kt dlm klaz , hihi .. n d’tmbah lg ngan dak2 pompuan yg ag aktif mlut nyer drpda biasa iaitu yean , eyna n zoey .. haha , miss dats tyme !
N dlam klas aku ada 15 org student .. 1o lelaki yg encem2 lg b’gaya n 5 pompuan yg cun melecun , hihi .. termasuk lar dri aku nie , ngee J klaz k.org nie kre kepoh gak lar , gmpak jew lbey tp otak msing2 cm btu cincin wo0 , huhu .. bjak blako ~
Urm , rse nyer 2 jela kot yg aku nk cte kn psal pngalaman ktika aku mla2 dtg kt srawak nie n srba sdikit tntang bdak2 klaz aku , hehe .. SJP tetap yg pling unggul di ati ku !


MY CLASSMATE :)

<3 DE PRINCESS OF SJP 1 <3


ABOUT MY HAPPY FAMILY :D


Chakk ! i’m back , hahaha .. ok2 kli nie aku nk story psal famili aku pulok ea .. ada sesape yg nk m’bantah x ? urm , lau ada pun dulik hape aku , agpon nie kn story aku jd aku pnya suke lar nk story psal apew pon , hahaha :P juz joke , jgn marah ah , hihi .. t lau mrah kna jual taw :D
Ok , firstly .. aku d’besar kan dlm sebuah kluarga yg serba sederhana tp aku sgt bhgia di dalam nyer .. hihi , aku b’syukur ke hadrat Illahi krana aku memiliki sebuah keluarga yg sgt bhgia :D
Aku mempunyai s’org mak , abah , abg , kakak n adik .. hehe .. bez nyer lar ble kmi dpt b’kmpul bersama2 J

Aku mempunyai 9 org adik bradik & ini adlah senarai nme & perwatakan mereka di mata aku , hehe :

( 1 ) saiful saren bin sulaiman safawi < along >

Hah ! dye nie lar bonzer dlm kluarga kami .. hahaha ! tgk dr saiz bdan pon dh tau , hehe :P juz kidding .. tp along aku nie seorg yg pndai memsak taw , hmm ~ along lau dh pegang senduk & sudip mmg mcm2 lar yg dye akn msak , haha .. bez2 n sume msakan along , sume nyer sdap2 n enak2 belaka :D
Wlau ppepon aku syg sgat kt along aku nie smpai ble2 .. agpon along kn abg , hahaha !
Urm , along skrg tlah pon b’kawen ngan wnita pilihan nyer iaitu rahimah J ho0rey2 ! sy dpt kakak ipar , hahaha ! n kini mreka telah pon d’kurnia kan 2 org putera n seorg puteri , alhamdulilah ~ n nme mreka ialah syabil syazani bin saiful saren , syafiq syahmi bin saiful saren & syahindah syahirah binti saiful saren ^^ hehe ~ kturunan ‘ S ‘ nie :P

( 2 ) rusenidzan bte sulaiman safawi ( kak ngah )

Ini pulok kakak sy yg pertama tp mgikut carta organisasi kluarga dye nie brada kt tmpat no 2 lar , haha .. dh nme pon k.ngah kn , ngee ~
Dye nie nme jew kakak tp saiz bdan dye lbey kcil dr saiz bdn aku , huhu .. jlez nyer , sbb t msti org akn ingat yg dye 2 adik n aku nie kakak .. oh NO ! huhu ~ rse cm nk dislike jew statement aku 2 :P tp xpela nk uat cmner kn , huhu .. redh0 jela :P
E’eh ttbe teremosi plak aku nie kan , haha .. sbar zue sbar :P ok2 , back 2 story .. k.ngah nie s’org yg caring lar sbb lau k.org nie ada ppe mslh jew msti k.org akn rujuk kt dye .. kre nyer dye nie mcm wikipedia go0gle lar , mcm2 ado .. haha , juz klik jew .. insyaAllah mslh anda dpt d'selesai kn :P
Kak ngah pon dh kwen gok , urm .. msti rmai jejaka kt luar sna 2 yg frust mnonggeng kn mse k.ngah kwen .. haha :P < memandai2 jew aku nie kn > haha , jgn marh k.ngah guro jew .. k.ngah tlah b’kwen dgn seorg jejaka yg d’beri nme kamal , n kini mreka tlah pon d’kurniakan s’org zuriat yg d’beri nme nik muhammad hasbul iman J
N sis i love u s0 mch n i want u to know dats :D

( 3 ) sazali bin sulaiman safawi ( alang )

Abg aku sorg nie seorg yg alim taw a.k.a ‘ ustaz ‘ , huhu .. n aku penah ingat g swaktu aku kcik2 dlu aku pnah kna tgur ngan abg aku yg nie sbb x pkai tdung tyme maen kt luar uma .. huhu .. tp rse cm lucu pon ada gok sbb adew kew ptut aku bley ngis tyme 2 ble kna pksa pkai tdung , haha ! cam sngal jew aku nie kn :P
Ppepon aku mmg respect gler lar ngan abg aku sorg nie .. huhu , aku ske sgt ngan cara dye dlam m’didik anok2 dye , huhu .. u’re de bez bro ! n wlaupon kte x rpt sgt < sbb dh kwen :P > tp org tau yg kmu pon syg kn sy kn , hihi , kn3 .. ala2 mlu2 lar 2 nk ngaku :P
Btw abg aku yg nie pon doh kwen gok , nme wife dye nazuha .. n mreka tlah d’kurnia kan 5 org zuriat , w0w rmai nyer , hihi :P .. rezeki dr yg maha Esa J alhamdulilah ! yg pertama d’beri nme nur sumiyyah bte sazali , nur safiyyah bte sazali , nur sakinah bte sazali , nur solehah bte sazali n yg t’akhir skali s’org putera yg d’beri nme muhammad uwais al – qorni .. wah , ala2 arab gtu :D

( 4 ) mohd hisham bin sulaiman safawi < uda >

Yg sorg nie plak s’org yg sgt obses ngan kreta , huhu .. lau bleh kreta dye 2 dh mcm ‘ wife ‘ dye no 2 jew .. hihi :P
Psal abg aku yg sorg nie aku xder byk sgt lar kot nk story psal dye nie seorg yg agk ‘ pmalu ‘ haha .. < pmalu kew ? haha > dye nie ok lar , ske nyakat org .. n dlu tyme aku kcik2 abg aku nie penah bg aku bju rya taw .. wah ! terharu gler aku tyme 2 , hihi .. bju rya 2 wane putih n ada bunga kcik2 kaler unggu J tp aku dpt pkai bju 2 tok skali dua jew sbb bju 2 singkat ! .. huahua ~ apela abg aku nie nk bg aku suprise knon alih2 saiz adik sndri pon xtau .. haha :P btw thanks bro 4 dats bju rya :D 
Urm , msti rmai kt luar sna 2 yg akn brasa kcewa kn ble aku kta yg abg aku nie pon dh kwen .. hoh0 .. x dpat den nk nolong :P agpon abg aku yg nie encem taw , haha .. mka dye ala2 ‘ harun salim bachik ‘ hahaha :P juz joke !
Abg sham tlah b’kawen dgn s’org gdis gebu yg d’beri nme nora < bkn nme sbnar > huhu .. sowy sis , xtau nme pnuh -.- n kini mreka telah d’kurnia kan seorg bby yg sgt kiut sperti sy , ahaks :P nme puteri mreka nayli mithali bte mohd hisham ..

( 5 ) salamatun reje’i bte sulaiman safawi < mak itam >

Nama diberi salamatun reje’i tp d’pendekkan m’jadi ogy , hihi .. akk aku yg sorg nie lahir kt perak , huhu .. dye sorg jew yg lahir kt sna n nme dye yg agk unik 2 pon arwah atuk yg bg J dye nie seorg yg b’tnggungjwb n pndai m’gmbil ati org tua ..
Aku ske btul lau akk aku yg sorg nie ada kt uma sbb kje2 kt uma aku x yah nk uat , hihi .. kje aku juz goyang kki jek :P n lau aku nk mkn sumting aku ckp jew , t msti dye akn uat kn .. hihi , sbb 2 lar aku syg btul ngan akk aku sorg nie .. mna tak nyer dlu tyme dye nk kwen pon aku ngis taw , huhu .. sdih kot , sbb ttbe jew dye dh jd milik org laen L tp pas2 aku redho n aku tau stiap wnita yg dewasa psti akn kawen suatu ari nnti , n bgitu jgak lar ngan aku nnti .. ops , nie cm dh t’salah topik jew nie .. hihi ..
Urm , akk aku yg sorg nie ati dye lmbut mcm puding , hihi .. sbb 2 sume org syg kt dye :D akk aku tlah b’kawen dgn faizal n memiliki 4 org anak .. anak yg pertama d’beri nme mohd faris ifwat bin mohd faizal , mohd fahrin ezany bin mohd faizal , miza farzana bte mohd faizal dan yg pling latest marsha filza bte mohd faizal .. hihi ^^
Smoga kalian hdup dlm keadaan yg bhgia n ceria serta mendapat keberkatan dr yg maha Esa.. amin J

( 6 ) norain binti sulaiman safawi < anjang >

Nie lar ‘ musuh ‘ aku yg pling menjengkelkan abad ini , hahaha ! guro jew :P .. sbnar nyer aku syg giler ngan kakak aku sorg nie sbb dye nie x abs2 nk cri gduh ngan aku .. huhu , pntang ada pluang msti ada jew point dye nk kenakan aku .. tp aku xder lar nk amik ati sgt kn ngan apew yg dye uat kt aku 2 cme kkdang 2 bengang gak lar di buat nyer , huhu :P 
Dye nie akk aku tp prangai dye 2 lbey m’ngada2 dr aku , huhu .. 2 yg aku cm bengang jew 2 .. sbb asyik aku jew yg kna tgur dye .. huhu , dh mcm mak nnek jew aku rse dri aku nie ble ngan dye sbb asyik aku jew dok pot pet2 , ngee :@
N thun nie uat ptama kli nyer dye bli kn smthing tok aku , huhu , terharu weh sbb bkn snang nk mnta sumthing drp akk aku nie , hoh0 .. sbb biasa nyer dye lar yg slalu dok rembat sandle @ bju aku .. huhu :P ppepon thanks ya my sis 4 sandle ! n luve u .. mmmuuaahh !
Nazri m’rupakan suami kpda norain bte sulaiman safawi n anak mreka yg tembam + m’ngada2 nur najihah batrisya bte mohd nazri ^^

( 7 ) mohd hafiz bin sulaiman safawi < uteh >

Abg aku yg nie xder byk story kot , huhu .. juz apew yg aku tau abg aku nie seorg ank yg baek & m’dgr kta ^^ < ceh2 , puji ade mkne nie taw .. haha >
Tlah b’umah tngga dgn mazni n mempunyai seorg ank yg b’nma nur aqilah bte mohd hafiz  =)

( 8 ) zuraidah binti sulaiman safawi < achik >

Hey2 , dats me ! haha .. yupp2 , aku lar ank yg ke – 8 dlm carta organisasi kluarga nie .. haha ..
Urm , apew jew yg aku nk story psal dri aku nie ek .. hoh0 .. blurr ~
Ok lar , aku nie seorg bdak yg dgil , xnk dgr ckp , mlas , xtau msak n tau mkn jew .. hihi :D n thun dpan aku kna gok blaja memsak , huhu .. sbb rya thun dpan aku dh jnji dh ngan mak yg aku nk msak .. huhu , hrap2 b’jaya lar hasrat murni aku 2 J
Perkara yg pling pnting yg aku nk bgtau kt sni dats i’m still single ! haha .. ttbe rse cm nk hghlight jew p’ktaan single 2 :P Dah2!! ckup2 ! next story2 .. haha ~

( 9 ) muhammad hakim bin sulaiman safawi ( ucu )

Seorg adik yg sgt baek n sntiasa ada d’smping aku ktika aku brada dlm k’susahan ^^ 
Aku msih ingat lg dlu mse kmi kcik2 , k.org slalu jew b’gduh krna hal yg kcik .. huhu , kkdang 2 smpai bley m’luka kan antra stu sme laen tp yg m’luka kan 2 pon bkn dye tp aku .. huhu , dlu aku penah cucuk kki dye ngan pen sbb t’lalu mrah n akhir nyer aku yg kna mrah ngan mak sbb ccuk kki adik ngan pen .. huhu ..
Perbezaan usia aku n dye hnya lar 2 thun jd x byk sgt lar p’bezaan d'antra kmi nie , hihi ..
Btw muhammad hakim u’re de bez little brother dat i have n u’re de only one prince in my heart , miss U ^^

rmai nyer ^^ hihi ..
tyme raya 2o1o <3

*******************

::::: p / s : t'lbey sdah entry aku yg nie .. huhu .. msti naek juling kn mta korg tyme bce story aku nie .. haha !