Sunday, 8 January 2012

HUBUNGAN JARAK JAUH / LONG DISTANCE RELATIONSHIP



korang tahu tak apa itu Long Distance Relationship? Ya, known as LDR or Perhubungan Jarak Jauh. Tak kurang juga dengan panggilan Percintaan Jarak Jauh (PJJ). Seperti yang anda perasan, Long Distance Relationship or LDR ni nampak amat sweet kat dalam movie dan amat romantik kat dalam video clip lagu. But here is the thing,

"Bolehkah ke-sweet-an itu berkekalan hingga ke alam perkahwinan?"
"What if distance bukan hanya memisahkan jarak tapi juga memisahkan hati?"
"Kalau dah kahwin? Boleh ke kita maintain kasih sayang dengan someone yang tak ada di depan mata kita?"

Untuk pengetahuan korang, zaman sekarang ni most of remaja dah start belajar jauh dari kampung halaman masing-masing. Ada yang duduk US. ada yang duduk UK. Ada yang duduk Jepun. Semuanya dah jauh dari keluarga. Tapi, bukan hanya jauh dari keluarga. Malah, jauh dari skandal / kekasih / tunang / suami / isteri masing-masing. Tahu tak anda berapa banyak orang yang tanya


"Bagaimana nak survive Percintaan Jarak Jauh?"
"Macam mana nak pastikan Hubungan Jarak Jauh ni berjaya?"
"Mungkin kah suami ku akan curang semasa outstation?"
"Apa yang perlu buat kalau nak jalinkan hubungan jarak jauh?"

Here is the thing, aku dulu memang tak pernah buat LDR dan aku tak pernah terfikir nak buat LDR. But, how if one day, korang TERjatuh cinta kat someone dan orang tu berada jauh dari korang. Apa yang korang nak buat? Biarkan saja sebab jarak korang jauh? No. If you really love that person and that person adalah someone yang akan jadi ibu or bapa kepada your kids, then you are going to fight for it. Fight for it.


Good things about Long Distance Relationship


Bagi yang baru nak memulakan hubungan Percintaan Jarak Jauh dengan kekasih / suami anda, anda patut baca this part. This is the part adalah important sebenarnya. Sebab perasaan dan keraguan korang adalah bergantung kepada apa yang anda percaya. Kalau anda percaya yang LDR is bullshit, then, bullshit lah ia.

Tak mudah rasa bosan dengan pasangan.
The less is the more. Tahukah anda kenapa lelaki curang? Adakah sebab ada ramai awek comel berdahi licin dan berpipi gebu? Well yeah mungkin betul. Tapi actually, most of them (termasuk perempuan) akan rasa bosan dan losing the feeling bila they spent time together, too much. Pagi berjumpa. Tengah hari lunch sesama. Malam bergayut. Mana tak bosan? Even suami isteri pun tak macam tu. Biasanya, orang yang dah berkahwin ni banyak spend masa kat family dan perkerjaan instead of love. So, the kuantiti of love tu lambat berkurang sebab ianya jarang digunakan.

Prevent korang untuk buat benda-benda tak senonoh.
Come on girls, what makes you think yang he's gonna be responsible bila perut korang dah membulat dengan baby? Korang kena tahu, bila korang asyik dok bersama, keluar berdua, sure punya lah syaitan dah mark korang. Lagi pun, korang pun tahu kan yang bila korang dok berjumpa sepasang kekasih, berdua of course, syaitan mula lah menampakkan diri. Dia dok sana. Dia dok sini nak suruh korang buat yang bukan-bukan.

Menjimatkan kos  
Korang tahu tak  kos untuk perkahwinan ni mahal gila? Dan korang tahu tak yang adalah amat tak berbaloi untuk korang buat loan bank semata-mata untuk wedding yang dua hari sedangkan selepas itu korang perlu guna banyak duit untuk bayar balik loan bank tu padahal, kornag lagi perlukan duit untuk sara keluarga kan?

Don't spend your money on wedding. Make it on marriage.

Dan tahu tak korang yang kalau korang pasangan kekasih tinggal dekat-dekat, surely korang akan nak pergi dating je setiap hari kan? Korang tahu tak berapa banyak duit yang si lelaki perlu guna untuk satu date? Wayang + Makan + Beli barang + Transport = more than RM 80 untuk sekali keluar. Padahal boleh je kalau duit tu korang buat simpan kan?

Dan korang mungkin tertanya-tanya:

"Habis tu, kalau LDR, lagi guna banyak duit untuk bergayut"

Actually, soalan di atas hanya boleh ditanya masa zaman-zaman Nokia 3310 je. Why? Look at us now. Internet is everywhere. You can Skype, BBM and so on for sure. Untuk contact each other dah bukan satu masalah sekarang ni. Plus, sekarang ni Maxis, Digi dan Celcom ada package yang murah-murah untuk calling-calling. Dengar cerita, Digi ada kasi free call untuk satu hari dengan RM1 je. Cool.

Setiap perjumpaan adalah suatu perkara yang amat bernilai
Korang tahu tak betapa susahnya kalau si lelaki menetap di utara dan si gadis menetap di selatan? Itu okay lagi kalau dalam Malaysia. How if si lelaki menetap di UK dan si gadis menetap di Australia? Nak jumpa gila lah susah. Nak jumpa time Hari Raya Aidilfitri pun belum tentu. So, surely lah korang akan plan satu hari untuk berjumpa kan?

Once korang plan. Korang surely akan plan secantik mungkin. Candle light dinner di rumah family, jalan-jalan bersama keluarga pasangan dan sebagainya.

Lagi satu, LDR ni sebenarnya boleh melatih korang untuk menghayati perasaan rindu. How if selepas kahwin nanti, salah seorang dari anda kena pergi outstation? Kerja baru di off shore misalnya. How korang nak handle kerinduan dan kesunyian tanpa pasangan? Tahukah korang yang best sebenarnya main rerindu-rindu ni. Agak sakit dan best kan? :)

Bad things about Long Distance Relationship


Setiap benda di dunia ni, mesti ada punyalah kelebihan dan kekurangan. Kalau tak banyak, at least sikit pun ada. So does dengan this LDR. Well, untuk pengetahuan korang, LDR punya kelemahan tak adalah banyak. Dan disebbakan tak banyak tu lah bahaya sebab ianya sikit tapi amat berbahaya dan berbisa. So, mari kita tengok apa sebab ramai orang fail dalam LDR.

Kemungkinan untuk curang tu adalah amat tinggi.
Perempuan dan lelaki di berikan fitrah untuk rasa cinta dan mencintai. And what if, fitrah itu tidak dilaksanakan? For example, korang berdua still student dan baru bertunang. You rindu him  but there is nothing you can do. You want to see him but the distance sucks like hell. Tentu rasa geram gila kan? Lebih-lebih lagi perempuan. And what if ketika anda kekurangan kasih sayang itu, ada lelaki lain datang memberikan kasih sayang dan cinta? Sure hati tu akan goyah. For most of the girls, dia mungkin tak akan layan kalau dia dah berpunya. But, kalau lelaki, hah, pantang nampak awek comel depan mata, terus rasa nak ngap, kan? Lebih-lebih lagi bagi lelaki yang tak boleh setia dan yang tak boleh ada pasangan yang berjauhan.

Nasihat aku, dump him.

Rasa insecure.
Asal kau duduk berjauhan je, even tak ada angin pun korang boleh pokok bergoyang tau. Ya, rasa insecure tetiba je datang. Entah dari mana pun tak tau. Ya, ini adalah normal. Even benda tu tak wujud, tapi otak korang yang gila tu akan wujudkannya. Benda tu kecik je sebenarnya. Tapi kita boleh upkan sampai bergaduh gila-gila.

So, camne nak kurangkan rasa insecure? Bina kepercayaan. Macam mana nak bina kepercayaan? Well, senang je which is korang perlu cerita semua benda. For example, masa korang balik dari kelas tadi, ada lecturer tu buat-buat terserempak dengan korang. Then lecturer tu buat ayat-ayat manis dengan korang. Then dia mintak nombor telephone. Tapi korang bagi nombor palsu sebab tak nak bagi nombor korang. Is it funny? Yes, then cerita kat boyfriend korang. Kalau ada lelaki gatal or miang yang mengurat korang, bagi tahu dia. At the first place, dia akan rasa insecure. Tapi bila lama-lama, dia perasan yang tak kiralah lelaki macam mana pun cuba untuk mengurat awek dia, awek dia still setia. See? Ini secara tak langsung akan bina kepercayaan tahu?

Hati terluka.
Hati mana tak terluka melihat awek or bini yang kejauhan bergambar sambil memulutkan itik dengan lelaki lain? Kalau duduk jauh-jauh tak apa lah juga. Tapi cara kau dengan rakan sekerja lelaki kau memang macam dah suami isteri. Tak kisah lah lelaki tu handsome ke, huduh ke, pendek ke, sure si boyfriend or suami jealous. Sebab bagi most of the lelaki, bagi dieorang

"Kalau dah nama lelaki. Asal ayat power, Hamis Jalikha pun aku dapat pikat!"

If you really want have a great relationship, friendship, marriage, then tell everything. Sometimes, you need turn a serious things into a laugh. But don't forget to built up the trust. Kepercayaan dan kesetiaan adalah yang paling penting sebab bila dah lepas kahwin nanti.

**********

Bila satu hubungan percintaan jarak jauh tu putus, orang akan blame LDR. But bila sepasang kekasih yang tak buat LDR, tapi putus di tengah jalan, kita akam blame orang ke tiga. Why?


Anda, anda, anda dan anda semua boleh baca di sini kalau korang nak tengok cerita pasal LDR. Ada yang berjaya dan ada yang tak berjaya. Dan ianya bergantung kepada individu. Bergantung kepada diri masing-masing. Boleh kah anda tahan dengan rindu-rindu? Boleh kah anda tahan dengan perasaan jealous anda kalau nampak laki anda berfacebook dengan rakan sekerja?

Actually, banyak je LDR yang gagal. Tapi macam mana yang bukan buat LDR? Look at around you, dieorang buat LDR juga? Nope. They are seeing each other for almost everyday, having dates on every weekends but still, failed. Who's to blame then? No one. Maybe, selepas dah penat korang mencuba dan ianya tetap berakhir dengan kegagalan, well maybe itu pertanda yang anda tak ada jodoh.

LDR definitely adalah hubungan yang paling susah untuk dijayakan. Ianya tak mustahil. Ianya cuma rumit. Rumit bersama kegagalan yang tinggi. So, prepare yourself. And start praying, human.

***********

For those yang masih single (comel + cantik) serta tak punya kekasih hati, aku kasi korang video ni.





Ini adalah video seorang remaja Malaysia umur 19 tahun yang dilamar oleh seorang jejaka yang dia tak kenal. Well, mungkin jodoh boleh datang bergolek. Tapi hanya untuk orang yang tertentu je. So, tingkatkan lah ketakwaan anda si gadis. Tutupilah aurat anda. Dan percomelkan lah diri anda. 

* entry kali nie kredit to http://theotherkhairul.blogspot.com and thanks to him 4 this great entry :) 

No comments:

Post a Comment